Roskam Moordkuil Jaargang 09, 2003

Nummer 22

Ik zat woensdagavond bij Kees Torn in de Enschedese schouwburg. Anders had ik misschien de wedstrijd van Heracles tegen Go Ahead Eagles bezocht. Wellicht had ik Milan-Juventus op de televisie bekeken, maar één ding had ik afgelopen woensdag niet gedaan: ik was nooit, nooit naar het Rabotheater in Hengelo gegaan voor The night for Cambodja. Ik houd niet van Thomas Berge, Tatjana en Willeke Alberti, maar toch bleef ik voor hen zeker niet weg.

Ik krijg een vies gevoel van de man achter de schermen van het ogenschijnlijk mooie initiatief, Gerard van Hal.

Gerard van Hal is rijk geworden dankzij zijn transportbedrijven. En dat ging regelmatig met weinig verheffende trucs. Hatrans in Oldenzaal is het bekendste bedrijf van Van Hal, dankzij het Hatrans-vak in de hoek van het Arkestadion. Van Hal wordt nauwelijks nog gesignaleerd bij zijn bedrijven. En daarmee verdient hij volgens eigen zeggen jaarlijks drie miljoen. Hij oreert dat tegen iedereen die het maar horen wil. Hij beoordeelt natuurlijk andere mensen daarom ook op hun bezittingen en inkomen. Sneu, maar dat doen er meer. Dat vrijwel iedereen zijn blufferige voorkomen meer dan zat is, heeft Van Hal nauwelijks in de gaten.

Gerard van Hal heeft zich een appartement in Thailand aangeschaft. In Thailand! Mooi land. Erg mooi. Via via heeft hij een schooltje laten bouwen in Cambodja. En nou zet hij zich in voor de kinderen van Cambodja. Zeer fraai, maar het past allemaal niet bij de persoon Van Hal om wie ik altijd met een boog heen loop. Zou ik me dan vergissen? Zou het egocentrische geval met de naam Van Hal, dat schijt heeft aan iedereen en er automatisch van uitgaat dat alles te koop is, veranderd zijn? Nee hoor.

Onlangs is een hele delegatie naar Cambodja geweest om een film te maken die afgelopen woensdagavond op TV Oost is vertoond. Daar reed de auto met Van Hal een brommertje ondersteboven. Iedereen in rep en roer, maar niet onze regionale Don Bosco, die maar vrolijk bleef kwetteren over zijn enkel die hij de dag daarvoor had verstuikt. In het door Van Hal uitgezochte hotel was de eerste verdieping ingericht als bordeel.

De ledenlijst van het comité van aanbeveling en de raad van toezicht is met onder anderen Guus Hiddink, Geert Jansen, de Overijsselse kamerleden, Hans de Boer en Frank Kerckhaert indrukwekkend. En er zal geen eurocent aan de strijkstok blijven hangen, dat weet ik zeker. En dat heeft Van Hal ook niet nodig.

Maar de gedachte dat hij breed grijzend het Hengelose toneel oploopt om het applaus in ontvangst te nemen, griezelt me toe.

Vorige bijdrage

Nummer 21

Volgende bijdrage

Fons Lohuis trekt achter de schermen aan de touwtjes

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *