Roskam Moordkuil Jaargang 09, 2003

Nummer 33

Als iedereen voor wat betreft subsidies en uitkeringen zou krijgen wat hem/haar toekomt, dan zouden alle regelingen sterk kunnen worden verbeterd én zou de belastingdruk naar beneden kunnen.

Ik ben geloof ik helemaal niet zo tegen het afschaffen van de vervolguitkering WW. Ja, de gereformeerde gluiperigheid waarmee dat afgelopen maandag in de vakantietijd werd ingevoerd is weer typisch CDA, maar voor de rest… De WW is een betrekkelijk luxe manier om een periode zonder werk (minimaal een half jaar tot maximaal vijf jaar, afhankelijk van je arbeidsverleden) door te brengen, zeker als je er zelf nog wat bijklooit en je partner ook een inkomen heeft. Tegen de tijd dat die uitkering afloopt, worden de uitkeringsgerechtigden ineens een stuk enthousiaster bij het zoeken naar werk.

Ik wil absoluut niet meedoen aan al die verjaardagsretoriek. Maar ik ken het dossier van die ama (alleenstaande minderjarige asielzoeker) die in een BMW rond wordt gereden. Ik weet uit heel betrouwbare bron dat er asielzoekers zijn die alleen op payday in het asielzoekerscentrum hun gezicht laten zien en ik ken het verhaal van die Turk die een tankstation bezit in zijn vaderland en in Nederland tot de rechter aan toe zijn uitkering opeist.

Ik heb in vroeger jaren geschreven voor een familieblad dat in de loop der tijden tot een mannenblad is verworden. Ik zag op de Haagse Neherkade waar de sociale dienst was gehuisvest de pimps hun uitkering ophalen.

Ben ik een racist als ik schrijf dat ik de Antilliaanse partijleider Anthony Godett een stomme lul vindt die Nederland als een pinautomaat beschouwt en respect wil.

Het gaat me niet om de kleur, maar om de mentaliteit. Ik heb de schurft aan dat (blanke) wijf dat in Hengelo bijna een wethouder te lijf gaat omdat zij de opvoeding van haar kinderen (van tienerleeftijd) als haar werk beschouwt en dus niet wenst te solliciteren.

Ik word witheet van dat krantenbericht waarin een automobilist als een razende door een woonwijk rijdt, daarop aangesproken wordt en vervolgens een vriend gaat halen om die corrigerende buurtbewoner op zijn bek te slaan.

Ik word misselijk van die asociale werklozen die in sommige wijken de buurt terroriseren door met de hitte van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat met bier en keiharde muziek voor hun deur te zitten en die verzoeken om geluidsreductie met geweld te beantwoorden.

Ik ben steeds lid van de PvdA, hoewel ik hun jarenlange ontkenning en onbespreekbaarheid als eerste oorzaak van alle ellende beschouw. Ik concludeer meer en meer dat heel veel mensen gewoon slecht zijn. De democratie helpt zichzelf om zeep.

Ik vind het zo erg dat ik dit stukje geschreven heb.

Vorige bijdrage

Nummer 32

Volgende bijdrage

Nummer 34

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *