Roskam Moordkuil Jaargang 09, 2003

Nummer 34

Stop de persen! De waterschappen Regge en Dinkel en Groot Salland staken het juridische gevecht met Pieter Zandijk. De jarenlange twist samengevat: Pieter Zandijk is een laag bij de grondse ingenieur die de waterschappen bij de kloten had over een slibverbrander. Die kutmachine heeft nooit gewerkt en in plaats van hem een schop onder zijn reet te geven, hebben de waterschappen Zandijk maar aan laten rotzooien. Dankzij de rechter moesten ze hem zelfs 23 miljoen euro overmaken.

Paul van Erkelens is watergraaf in Twente. Zijn stuitende arrogantie is een scherm om zijn pijnlijke domheid te camoufleren. Als wethouder in Hengelo leeft hij niet voort in de herinnering als een man met inzicht en visie, als burgemeester van het kleine plaatsje Winterswijk op de grens met Duitsland kon hij weinig kwaad. Zijn enige reden om een paar jaar geleden te solliciteren naar de functie van watergraaf was het beduidend hogere salaris, waarmee zijn maatschappelijke bevlogenheid wel ongeveer samengevat is.

Veel mensen zoals Van Erkelens promoveren door tot het niveau dat boven hun pet gaat. En zijn laatste benoeming kost ons smakken geld. Al twee jaar. Van Erkelens stopt nu de rechtsgang. Hij heeft zo’n beetje alle relevante rechtszaken van die querulant Zandijk verloren. Van Erkelens is gewoon ongeschikt. Zelf roept hij de afgelopen tijd tegen iedereen die het maar horen wil dat hij toe is aan een andere uitdaging. Zijn medewerkers mopperen inmiddels hardop dat hij nauwelijks meer aanwezig is. Hij is meestal net terug van vakantie of staat op punt van vertrek.

Van Erkelens stopt de rechtszaken, maar hij heeft niet met Zandijk afgesproken dat die nu ook stopt. Van Erkelens kon overigens alleen nog in cassatie en Zandijk is bezig met een persoonlijke actie tegen de bestuursleden van het waterschap omdat hij van bedrog werd beticht, maar maakt ogenschijnlijk ook weinig kans. Ga eten met elkaar (mooie foto van die twee minkukels achter een berg spare-ribs) en maak de deal dat we nu als samenleving van het gezeik af zijn.

Maar nee hoor. Van Erkelens heeft in de afgelopen jaren altijd geroepen dat hij gedekt werd door zijn algemeen bestuur. De kwaliteit van groep acht, waarin mijn dochter zit, maakt op mij overigens meer indruk. En wat moet je als bestuurder? Je hebt nu eenmaal die sukkel aangenomen (waarschijnlijk geen functioneringsgesprekken mee gevoerd) en hij heeft je tot over je oren het moeras ingetrokken; je vrouw is in paniek omdat je persoonlijk verantwoordelijk bent gesteld door die Zandijk. Wat moet je? Dat die Van Erkelens een domme zak is, blijkt wel uit het feit dat hij zelf absoluut niet aan opstappen denkt. Dus pleur die vent op straat. Hij maakt er niet alleen bij het waterschap een bende van, ook bij het Slachthuis Midden Twente heeft hij geen idee wat zijn functie precies inhoudt. De stalker, zoals in kleine kring zijn bijnaam luidt, moet gestopt worden. In zijn jargon: een sproeiverbod.

Vorige bijdrage

Nummer 33

Volgende bijdrage

Nummer 35

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *