Roskam Moordkuil Jaargang 09, 2003

Nummer 36

En weer wordt Twente teruggegooid in de tijd. In Almelo is Fred van der Winkel benoemd tot president van de rechtbank. Uit interviews met hem maak ik op dat Winkeltje zo’n dweil was die na zijn middelbare school van ellende niet wist wat hij moest gaan studeren: rechten dus maar, want dat kan iedere mongool. ‘Heb je later altijd nog wat aan, jongen.’ Wat zullen zijn ouders trots zijn. Toch nog goed terecht gekomen als rechtbankpresident.

In de rest van Nederland kwam rechter Van der Winkel er als president niet aan te pas. Hij solliciteerde zich suf, maar hij kreeg meestal per kerende post antwoord: bedankt, tot ziens en sterkte. Tot Drewes in Almelo het wel genoeg vond. Er kwam dus een vacature. Geen van de juristentalentjes in Nederland wil naar Almelo. En dat is ook wel te begrijpen, Moszkowicz heeft de Almelose rechtbank ooit als een boerenlullentent omschreven. Laat ik daar voorzichtig aan toevoegen: hij is in het juristenwereldje beslist niet de enige die er zo over denkt. Dus niemand solliciteerde.

Fred van der Winkel informeerde eens links en rechts bij zijn Almelose collega’s. Nee, ook daar had niemand interesse, hij zag zijn kans schoon. En wat verzin je dan op voorzichtige vragen dat jouw benoeming uitsluitend is te danken aan het feit dat de rest van Nederland voor geen goud wil? In Tubantia antwoordt Winkeltje: ‘Deze rechtbank is zo goed dat niemand daar eer aan kan behalen.’ Volgens hem solliciteren ambitieuze rechters alleen naar de functie van president als het een bende is. U denkt dat ik een grapje maak, maar het staat er echt, lees maar na.

Bij gebrek aan gewicht is onze nieuwe president boven komen drijven. Hij moest wel benoemd worden. Hem niet benoemen was geen optie. Dank God op je blote knieën en probeer zoveel mogelijk van integere collega’s als Drewes en vooral Inden te leren. En houd een beetje je grote bek, zou je denken, dan valt je onkunde minder op. Maar nee, hij meldt trots in elk interview dat hij op zijn fietsje door rood rijdt, want ‘regels moeten nuttig zijn.’ En hij vindt dat de politie wel wat veel aandacht heeft voor hardrijders. De politie heeft geen tijd meer voor andere zaken, ‘waar mensen echt last van hebben’. Echt waar. Het staat er echt. Onder een foto met zijn arrogante kop. Als u dus gepakt bent, neem het krantenartikeltje mee naar de rechtbank: Van der Winkel, de rechtbankpresident, vindt (net als u zelf waarschijnlijk) dat het belachelijk is dat de politie zich daar zo druk over maakt.

Het feodale stelsel komt terug in Twente. Ondernemers en vooral politici staan weer net als in de jaren vijftig en zestig boven en onder de wet. Ben je een manipulerende wethouder en heeft een journalist dat opgeschreven? Schiet Winkeltje even aan op een receptie of een bijeenkomst van de Rotary en hij regelt het wel voor je.

Vorige bijdrage

Nummer 35

Volgende bijdrage

Nummer 37

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *