Roskam Moordkuil Jaargang 09, 2003

Nummer 42

De Laga sluit aankomende zondag om 12.00 uur. En dan kan definitief de balans opgemaakt worden.
Hoeveel geld moet Losser van zijn spaarrekeningetje overboeken? De gemeente houdt het op circa een miljoen euro. Natuurlijk heeft de gemeente altijd al geweten dat de Laga een flinke zak met geld kost. Maar als je dat open en eerlijk presenteert, wijst elke gemeenteraad dat af. En als je die lijn doortrekt, worden er nooit meer ergens Olympische Spelen georganiseerd.

De Laga heeft ruim 33 miljoen euro gekost. Is veel geld. Is het dat ook waard geweest? De gemeente Losser heeft er 4 miljoen ingestopt. Was eerst 2 miljoen, maar moest al snel verdubbeld worden.
En dan het gezeur over de woorden van de toenmalige gedeputeerde Thijs Bennink of de provincie het tekort zou afdekken. Dan weet je eigenlijk al dat er dingen niet goed zitten. Maar daarmee zeg ik zeker niet dat de opgestapte wethouder Jan Benneker alle gelijk van de wereld heeft. Benneker roept tegen iedereen die het maar horen wil dat de bestuurders de raad verkeerd hebben geïnformeerd. Benneker is een geschiedenisleraar die politiek van toeten noch blazen wist en meteen wethouder werd. Hij zakte vorig jaar door het ijs en was blij dat hij op kon stappen. De notulen van de collegevergaderingen uit die tijd puilen niet uit van zijn constructieve bijdragen.

Nu haalt hij via ingezonden brieven in de krant (waar nota bene zijn oom over de Laga publiceerde) zijn gelijk en briest dat de bevolking het gelag moet betalen. Maar Benneker weet heel goed dat al tot een forse OZB-verhoging werd besloten toen er nog van geen Laga sprake was.

Volgens Benneker loopt het tekort van de oostelijke Floriade op tot 2,5 miljoen euro. Burgemeester Netty van den Nieuwboer lacht dat weg. Ze lijkt in lievigheid op wijlen mijn oma. Maar ze moet Benneker bij de C1000 gewoon gedag zeggen en zich niet omdraaien als ze hem in het vizier krijgt. En als haar wat gevraagd wordt, geeft haar ietwat opgeblazen gemeentesecretaris antwoord. Ook niet sterk. Misschien kan ze een paar dagen meelopen met gedeputeerde Abbenhues. Een kleine vrouw, maar een ambtenaar die meende over haar heen te kunnen lopen, schold ze helemaal stijf. Een aantal van de toevoegingen aan zijn adres, kende de betrokken ambtenaar nog niet eens.

Lieve, lieve Netty. Ik ben geen vriend van Benneker, maar als hij gelijk krijgt, moet je echt weg. De raad kan je niet wegsturen, heeft volgens mij nauwelijks een idee wat het raadswerk echt inhoudt. De voornaamste oppositie bestaat uit een zeker Pijnappel die alleen off the record alles durft te zeggen en net als de rest vooral in de gemeenteraad zit uit prestige ten opzichte van de buren. Netty, echt, als de Laga straks weer miljoenen euro’s meer kost, moet je een flinke vrouw zijn en je verantwoordelijkheid nemen. Dat begrijp je toch wel? Anders moeten we echt heel nare dingen over je gaan schrijven. En dat willen we niet.

Vorige bijdrage

Hennie van der Most zet stap over de IJssel

Volgende bijdrage

Nummer 43

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *