Roskam Moordkuil Jaargang 09, 2003

Nummer 43

Inmiddels begin ik me een beetje te schamen als in Den Haag vertel dat ik uit Twente kom.

Ze liegen en draaien en modderen maar aan. Jan Mans leidde een keiharde lobby naar Den Haag voor het openhouden van de Vliegbasis Twenthe. Daar werd tijdens het debat afgelopen maandag overigens alleen nog gesproken over het mogelijk openblijven van Valkenburg, maar dat kan er ook mee te maken hebben dat Oranje graag een eigen vliegveldje wil houden. Hoe krijgt Bernhard anders snel zijn post in Berlijn.

Mans repte steeds over 2.600 banen die zouden verdwijnen. Dat is gewoon niet waar. Een groot deel van de 1.100 militairen heeft allang een andere baan. Dat zijn vaak jongens die wat kunnen en die zijn zo weg. Nee, niet zo’n sukkel als die voorzitter van de Medezeggenschapscommissie van de basis, die Heerings. Wat een belachelijke vent. Als je op de vliegbasis werkt, schaam je je toch dood als zo’n opgeblazen kikker jouw belangen behartigt. Maar het is natuurlijk ook tekenend dat ze hem dat laten doen; allemaal niet zo heel belangrijk blijkbaar.
Polaroid, Timberland, Donna Karan, allemaal bedrijven die op een lijst staan die rechtstreekse belangen zouden hebben bij het voortbestaan van de luchthaven. Die bedrijven wisten niet eens dat ze op die lijst stonden. Het verlies aan banen is een verzinsel.

Vol trots zag ik Mans bij Netwerk uitleggen dat hij het lijstje compensatieorders al klaar heeft liggen: hij eist ruim 300 miljoen euro van Den Haag. Ja, en ik wil Bridget Maasland op mijn stok en Katja Schuurman op mijn gok. Doe toch normaal man. En als Den Haag weigert gaan ze ongetwijfeld weer met het debielenbusje naar Den Haag. Reserveer alvast maar bij de Oad, voor hun een prettige compensatie voor al die toeristen naar verre bestemmingen die ze aan Arke gaan verliezen. En die werkeloze sukkels in al die nietszeggende kutbesturen vinden het allemaal prachtig. Ze staan kwijlend te wachten.
Mans wil geld voor bijvoorbeeld het muziekkwartier. Wat heeft dat prestigeobject in godsnaam te maken met de sluiting van de vliegbasis?
Probeer eens een fatsoenlijk plan te maken voor de plek waar nu de vliegbasis ligt. Voor mijn part een dierentuin, dan praat je in Den Haag ergens over.

Waarom roepen we eigenlijk nooit die mensen ter verantwoording die de dubbelstad hebben afgeschoten? Dat zijn overigens deels dezelfde mensen die een paar jaar geleden hel en verdoemenis uitspraken over Reggeborgh (Dik Wessels) toen die zich serieus wilde ontfermen over het vliegveld.

Mag ik er nog even aan herinneren dat het regionale dagblad telkens voorop stond. En nu schrijven ze vol zelfbeklag dat het een Tukker (Henk Kamp) is die ons dit aandoet.

En waar was Annie Schreijer deze week? Schreijer schreeuwde afgelopen maanden moord en brand. Maar het CDA draaide als een homo op zijn buik om Kamp ter wille te zijn.

Vorige bijdrage

Nummer 42

Volgende bijdrage

Nummer 44

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *