Roskam Moordkuil Jaargang 09, 2003

Nummer 46

Een pleefiguur heeft Twente in Den Haag geslagen. Over al die simpele lijstjes die al die verschillende gemeenten los van elkaar promoten in Den Haag. Als compensatie voor de sluiting van de vliegbasis. Niet te geloven, gemeenteambtenaren die kamerleden foldertjes overhandigen.

De provincie heeft eindelijk eens ingegrepen, Jan Mans, van wie altijd zo veel verwacht wordt in Twente en die keer op keer tegenvalt, is als een schooljongen in de hoek gezet. Nee, die wil natuurlijk niet reageren. Officieel is er uiteraard niets aan de hand, maar off the record vertellen al die bestuurders toch verhalen over de onkunde van hun collega’s. Vorige week vrijdag gingen ze nog gezellig met zijn alleen een nieuw regiokantoortje openen. Misselijkmakend, al die toneelstukjes.

Het grootste slachtoffer is de virtuele burgemeester Theo Schouten van de Netwerkstad. Ik nodigde hem uit voor een televisieprogramma; hij wilde wel, maar liet even later weten dat hij niet mocht van Jan Mans. Mans om opheldering gevraagd liet letterlijk weten dat “het niet primair op de weg van een ambtenaar ligt om over lobbyactiviteiten in discussie te gaan met provinciebestuurders”. En dan moet je ook nog weten dat een brief aan het kabinet over nog steeds die compensatie voor de vliegbasis van diezelfde Schouten eerder die week op het provinciehuis letterlijk is verscheurd.

Afgelopen vrijdag heeft het kabinet zich over die compensatie beraden. Om dat voor elkaar te krijgen is het dringend nodig dat minstens een paar dagen eerder allerlei onderraden daarover zaken kunnen voorkoken. Maar die brief op stapel aan het kabinet wilde een bokkige Mans vorige week niet tekenen, omdat zijn Hengelose collega Kerckhaert niet akkoord zou zijn met de inhoud. Die was dat wel, het was Van Vught die zeurde omdat hij miljoenen voor kennis (voor zijn UT) in de landbouw zag verdwijnen. En toen moest met een speciale koerier – ja, de jacht op de compensatiemiljoenen mag wat kosten – de brief bij Mans ter ondertekening worden gebracht.

Wat moet er in die brief? In deze tijd van bezuinigingen krijg je als zeurende, zeikende, ruziemakende kutregio echt niet zomaar even een paar honderd miljoen overgemaakt. Je moet mikken op de gelden op de begroting die nog niet specifiek gereserveerd zijn, je moet aangeven dat de regio verder wil borduren op de kernpunten van dit kabinet.

Hier in Twente zit niemand die wat kan, ze zitten op cursusjes om te leren hoe ze met het dualisme moeten omgaan, Op het provinciehuis was de commissaris vorige week weer eens op reis om de belangen in New York te behartigen. Chef economie is daar Carry Abbenhues: hoge verwachtingen vooraf, maar het is weer een trekpop van de ambtenaren.

U kent hem niet, maar de echte baas van Overijssel is topambtenaar Ruud Schuring. Voor het uitreiken van prijsjes heeft hij Abbenhues aangesteld.

Vorige bijdrage

Willem Hoevers haalt echt overal ter wereld de mooiste dingen vandaan

Volgende bijdrage

Nummer 48

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *