Roskam Moordkuil Jaargang 10, 2004

Nummer 12

Die Kist van de ING krijgt elke maand ongeveer een ton in euro’s bruto overgemaakt. Ik droom er wel eens van. Geef ik in mijn kroeg bij binnenkomst een rondje voor de hele zaak. Vlieg even naar Barcelona voor een voetbalwedstrijdje. Laat me in het nieuw steken bij Oger in de PC te Amsterdam. Ga lekker lunchen bij Jonnie Boer. Beetje doorwerken die maand, maar dan krijg ik het wel op. En dan, dan stort de ING aan het einde van de maand weer een ton op mijn rekening.

Wat ben je waard? Wat is je werk waard? Dat kan nauwelijks objectief worden beoordeeld. Als ik mijn eigen salaris mocht vaststellen, was het beslist hoger. Maar een ton elke maand, hoe briljant en onmisbaar ben je dan? En vooral hoe arrogant. Maar ook een lef. Het klootjesvolk bij de ING zal pakweg 25.000 tot 30.000 euro verdienen. Per jaar.

Ik zou niet voor zo’n lul willen werken. Maar ik heb niet gehoord dat de ING-panden leegliepen. Het klootjesvolk is daarom dus klootjesvolk. Dat heeft niets te maken met die schijnbare kapsones van bankpersoneel dat zich verheven voelt boven productiemensen. Bij Ahold verdwenen duizenden arbeidsplaatsen, terwijl die Zweed tien miljoen krijgt. Als afgedankte magazijnklerk zou ik trouw elke dag de ruiten in Zaandam inflikkeren. Maar niet één nam die moeite.

Het is de tijd van de bazen. De uitkering is er goed voor en Idols doodt de tijd. Ik hoor triomfantelijk afdelingschefjes tegen hun personeel blaten dat ze als het ze niet bevalt lekker bij de Hema moeten gaan werken. Dat schijnt namelijk het allerlaagste werk te zijn dat er bestaat.

Hennie van der Most spuwt op die oppassers, zoals hij ze smalend noemt, dat soort zakkenvullende ING-dieven. Die van ondernemen geen weet hebben, die vooral ja-knikkers om zich heen verzamelen, bang zijn voor tegenspraak en vanuit hun ivoren torentjes de veelal mooie bedrijven leegroven en te gronde richten, zoals Van der Hoeven.

Wij laten het allemaal gebeuren. Ook bij bedrijven waar tientallen banen worden geschrapt wegens aantoonbaar mismanagement gebeurt niets. Geen vervolging, geen oproer, geen bezetting. Ik vraag me wel eens af wat er echt moet gebeuren voordat de mensen in beweging komen. Er heerst een soort welvaartsangst. We accepteren alles als we maar in het autootje mogen rijden en als het kratje bier maar op de achterbank past. En daarvoor laten we ons tiranniseren door imcompetente lieden die hun onkunde verbergen met terreurmanagement.

Jezelf een ton in euro’s maandelijks laten overmaken. Het is je eigen bedrijf niet, je loopt nul ondernemersrisico. En de commissarissen vinden alles goed. Dat was altijd al. En dat zal ook nooit veranderen.

Ik? Ik publiceer eens een adresje van een wethouder, stel een onaardige vraag aan zo’n zakkenvuller. En ik drink graag Corona.

Vorige bijdrage

Nummer 11

Volgende bijdrage

Wat een geweldige krant die nieuwe Telegraaf op Zondag

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *