Roskam Moordkuil Jaargang 10, 2004

Nummer 14

Energiebedrijf Essent is boos op de minister van Economische Zaken die besloten heeft het distributiebedrijf (dat de stroom bij u thuis bezorgt) los te koppelen van het netwerkbedrijf (de boven- en ondergrondse leidingen). Ik vind het een schande dat de schoonvader van Constantijn zo laat en zo slap ingrijpt. Essent is verworden tot een moloch die niet eens in staat is op een normale wijze te zorgen voor de afrekeningen.

Een verzorgingshuis in Bathmen dreigde met een boycot omdat een bewoner gewoon werd geterroriseerd door Essent. Die vrouw van dik in de tachtig had het gore lef om van de ene naar de andere kamer in het verzorgingshuis te verhuizen, een kamer die nota bene beter geïsoleerd was. Toch was het nieuwe voorschotbedrag dat zij maandelijks moest betalen aan Essent ongeveer zes keer zo hoog als voorheen. Met de boycot kreeg de dame in elk geval publiciteit. Bellen en schrijven helpt niet. Dat ondervond ook een vrouw in Enschede die een verkeerde afrekening kreeg. Ze kwam er niet door bij het godvergeten callcenter waar je, als je het kunt opbrengen uren te wachten, uiteindelijk wordt behandeld alsof je een crimineel bent die Essent probeert op te lichten. Toen de dame in Enschede ten einde raad een publieksactie ontketende, was het alsof Frans Bauer een middagje gratis kwam zingen en handtekeningen uitdelen. Duizenden mensen waren dolblij dat ze ergens met hun verhaal naar toe konden. Wat moet je ook als Jan Modaal als een computer ineens vindt dat jij maandelijks een voorschotbedrag moet betalen van achthonderd euro? Alleen op niet-betalers zijn ze erg alert bij Essent, dan zit je ineens zonder stroom. En op hun briefpapier is geen adres en geen normaal telefoonnummer te vinden, anders dan die achterlijke 0800-nummers (gratis en voor niets: Utrechtseweg 130 in Arnhem en 026-8511041, ik wacht de rechtszaak wel weer af).

Een vriend van mij kreeg slaande ruzie met zijn vriendin, zij vertrok en hij is maandenlang bezig geweest om Essent uit te leggen dat hij nu alleen woont op dat adres. Dat was niet uit te leggen. De oplossing bleek afsluiting en een nieuwe aansluiting, dat verzin je toch niet?

En ik zal u besparen wat ik met Essent heb meegemaakt nadat een familielid was overleden. Al die gemeentegeiten, Cogas-kutjes, Essent-engerds, KPN-klootzakken, het interesseert ze werkelijk geen reet. Ik interviewde onlangs bestuursvoorzitter Boersma van Essent en confronteerde hem met de ellende die zijn bedrijf veel mensen bezorgt. Weet je wat hij zei? “Het klopt, maar ik hoor u niet over die 99 procent van de gevallen waarin het wel goed gaat.” Die ene procent zijn tienduizenden gevallen. Als het bij mij echt te gek wordt, wacht ik hem op, maar al die oudjes liggen met hartkloppingen in bed.

Ook Brinkhorst mocht ik een vraagje stellen naar aanleiding van zijn besluit over de opsplitsing. Hij denkt echt dat Essent zijn zaakjes voor elkaar krijgt. Ja, en zijn dochter heet echt Laurentien, en ze is echt mooi.

Vorige bijdrage

Wat een geweldige krant die nieuwe Telegraaf op Zondag

Volgende bijdrage

Nummer 15

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *