Roskam Moordkuil Jaargang 10, 2004

Nummer 20

Twente heeft zijn eigen Vinkenslag: Losser. Een kwaliteitsarme gemeenteraad vol achterlijke ponyneukers heeft zich door een stelletje dorpsidioten laten ophitsen: “Weg met de wethouders, weg met de burgemeester.”

Machtswellustelingen die bloed roken. Een stomme fascistenbende onder leiding van nota bene een 78-jarige randdebiel die het vertrek van het college vergeleek met de bevrijding in 1945. Als leeghoofden en het plebs het voor het zeggen krijgen, regeert willekeur en onkunde. Hebben ze de negers het dorp al uitgejaagd? Of hun huisvuil op de kruising gedonderd?

Nee, ik ben geen vriendin van Netty van den Nieuwboer. Te oud, verkeerde partij. In Hengelo, Brederwiede en Raalte groeide ze uit tot een vedette met wie de bevolking wegliep, in Losser werd ze de ijskoningin die mijlenver van de bevolking regeerde. Ze werd de afgelopen jaren Miss Laga, een mascotte in mantelpakje. En daar is ze op afgerekend. Omdat ze zich smaakvol wist te kleden, omdat ze een volzin kon formuleren en omdat ze een eigen mening heeft.

Ja natuurlijk schreef de regionale krant haar compleet de vernieling in. De krant is net zo min als die Losserse heikneuters gesteld op de intelligentsia; als de moffen morgen terugkomen, kiest de krant net als 65 jaar geleden onmiddellijk die kant.

De feiten zijn dat drie wethouders en een burgemeester aan het roer kwamen toen de Laga een voldongen feit was. En tegen die lokale Floriade had nota bene een deel van de huidige gemeenteraad ja gezegd. De Losserse bevolking vond de Laga ongeveer helemaal niets, maar de raad was akkoord gegaan. Het dualisme is prima, maar niet in Losser waar geen wethouder voor handen was die de raad eens stevig kon toespreken en wijzen op zijn verantwoordelijkheden; Bekke, Klaver en Koopmans waren vooral hardwerkende bestuurders zonder enige autoriteit. En dus nam de Twentse ijzeren lady het voortouw. Natuurlijk is ze ijdel, op het arrogante af. Maar wat had ze dan moeten doen: meehuilen met die klootzakken dat het allemaal niets zou worden?

Losser kreeg zijn eigen kristalnacht toen dat burgerverzet de deuren langs ging en met demagogische argumenten een handtekeningenactie begon. Met applaus nam de raad die in ontvangst. Er werd later van alles bijgehaald, het leek de berechting van Marinus van der Lubbe wel. Van den Nieuwboer had niet opgelet bij de oplopende tekorten bij de sociale werkvoorziening Top Craft. Waar niet Van den Nieuwboer maar twee raadsleden in het algemeen bestuur hebben zitten pitten.

Je moet wel een vreselijke baantjesjager zijn als je nu burgemeester van Losser wilt worden. Of wethouder van die judassen. We gaan het verleden van mogelijke nieuwe wethouders van minuut tot minuut uitspitten. Vanaf de kleuterschool. Waarom? Laat Vinkenslag het lekker helemaal zelf uitzoeken.

Vorige bijdrage

Topman Ben Noteboom van Randstad op werkbezoek in Twente

Volgende bijdrage

Nummer 21

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *