Roskam Moordkuil Jaargang 10, 2004

Nummer 21

Het is mijn club absoluut niet, maar ik hoop wel dat FC Twente zondag de beker wint. Er hangt al jarenlang een rotsfeer bij die fusieclub van een soort minderwaardige zelfingenomenheid. Arrogantie en bakken geld voor de verkeerde spelers en trainers moesten het sportieve falen compenseren. De blijdschap bij de supporters, het bestuur en de spelers was bij de laatste bekerwinst bijna gênant.

Ik heb een zwak voor voorzitter Joop Munsterman en technische man Johan Plageman. Hen gun ik de beker. Ze hebben visie, een mening en durven maatregelen te nemen. Ik hoop oprecht dat ze een plan klaar hebben liggen om het nieuwe succes financieel en sportief uit te bouwen. In 2001 heeft Twente ongeveer niets gedaan om de beker meer dan alleen te gebruiken om te pronken. Behalve dan dat ze er nog arroganter van werden, nog minder benaderbaar. Alleen linkmiechel Jan Mans wist winst te halen uit de beker. Hij zal toch niet weer zo dom zijn de Louis van Gaal-act op te voeren door met de beker rond te rennen.

De komst van John van ’t Schip was een poging om het Twentse minderwaardigheidscomplex af te dekken. Ik vond Van ’t Schip beter dan ik vooraf dacht, maar de krant (in opdracht van een paar van die kutspelers) schreef hem in de zomer toch naar huis. En toen kwam Vandereycken. Ik vond hem een goede keus, maar hij bleek een autistische man die op bijkans elke vraag gebelgd reageerde. Hooghartig als de pest, terwijl hij FC Twente op zijn knieën moet bedanken voor de herkansing die hij in de voetballerij kreeg. Dankzij FC Twente krijgt hij nu in België een nieuwe kans waar hij tot twee jaar geleden bij niet één club in beeld was.

De regionale voetbalpers gedraagt zich als supporter, ik herinner er maar even aan dat de meest toonaangevende voetbaljournalist van Twente op de bankjes stond te dansen toen Boschker (in beeld bij Sparta Enschede) de laatste strafschop pakte. Ik hoor zelden kritische vragen en toch is onze Belg boos. Wij moeten hem blijkbaar adoreren.

De assistent wordt nu de baas, ik weet niet of dat handig is, maar Rini Coolen heeft lef. Hij haalt Jan van Staa als zijn rechterhand en die laat zich niet alleen als pionnensjouwer gebruiken.

Het komt goed; nieuwe spelers, nieuwe technische staf, vrij nieuw bestuur (met Munsterman en Plageman). Nog één advies: flikker die persvoorlichter eruit. Die kan niets, weet niets en regelt niets. Dat is zo’n jongetje dat vroeger op school gepest werd en nu met een stijve pik achter de perstafel zit om te zeggen hoeveel toeschouwers de wedstrijd bijwoonden en om het woord aan de trainers te geven. Nul autoriteit, nul kennis van zaken. Zit daar alleen voor zichzelf. En strijkt daarvoor 22.000 euro op. FC Twente heeft nu de kans schoon schip te maken: met beker en zonder arrogantie. Gratis tip: voed die nieuwe spelers op tot PR-mensen van die club.

Vorige bijdrage

Nummer 20

Volgende bijdrage

Nummer 22

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *