Roskam Moordkuil Jaargang 10, 2004

Nummer 23

De statencommissie Zorg en Cultuur ligt dwars bij het provinciebesluit om een miljoen euro te geven voor de renovatie van het FBK-stadion in Hengelo. Ik vind commissaris van de koningin Jansen een leuke vent, de meeste gedeputeerden (zeg maar de wethouders van de provincie) zijn mannen waar ik wel een pintje mee wil drinken, maar ik heb de schurft aan de provinciale staten. Nee, ik ben daar al in geen maanden meer geweest. Omdat ik me bijna altijd weer kapot erger aan al die blaaskaken. “Nee, vrouw, vanavond wordt er niet geneukt, want ik heb een zware vergadering van mijn commissie Zorg en Cultuur, het college wil zomaar een miljoen op tafel leggen voor topsport.” Ik dacht dat die geitenwollensokken zich vooral druk maakten over het cultuurhoes in Collendoorn of de kleikip in Kuinre.

Ik dacht dat ik gek werd toen ik hoorde dat een CDA’er als Beckmann met zijn vriendjes zomaar het FBK en dus indirect het nieuwe stadion kan tegenhouden. Beckmann, jongen, ook ik vind een cultuurhoes prachtig. Ik kom er wel eens langs en dan zie ik drie van die tante Sidonia’s van wie de kinderen bijkans opgelucht al weer jaren geleden het huis verlieten. Ze vervelen zich nu de pestpokken en dan storten die theemutsen zich vol overgave op cultuur of natuur. Of ze gaan ineens asielzoekers vertroetelen.

Belangrijk werk. En daar ga jij dus over. Mooi. Knap. Jij, Beckmann, bent de trekker op wie dat soort vrouwen rekent. Andere mensen kunnen weer beter inschatten wat de waarde is van het FBK-stadion en het jaarlijkse atletiekgala. Natuurlijk jongen, een miljoen is veel geld, daar kun je misschien wel honderd cultuurhoezen van in de provincie neerzetten, maar die staan dan wel allemaal leeg. Zie het FBK-stadion als een soort internationaal cultuurhoes waar niet drie Sidonia’s zitten te kutviolen, maar waar jaarlijks de mondiale atletiektop zich met elkaar komt meten. Hengelo hoort bij de Top Tien in Europa. Knap hè van die mensen. Je zegt dat het FBK voor de rest van het jaar leegstaat, maar dan let jij niet zo goed op, knul. Want juist veel atletiekverenigingen zijn blij met het stadion en ook heel veel schoolkinderen. Moet je maar eens gaan kijken. Maar het stadion is oud en verrot. Dus dat sportieve cultuurhoes moet opgeknapt worden. Het ministerie, de gemeente, veel sponsors en ook de provincie dragen een steentje bij. Ja, ook de provincie. Vervolgens zal het evenement verder uitgroeien wat zijn weerslag zal hebben op heel Overijssel.

Je bent ooit akkoord gegaan om miljoenen in allerlei PR-activiteiten te stoppen, maar de meeste uitstraling heeft echt dit sportfeest. Lees bijvoorbeeld de fantastische column van Wilfried de Jong in de NRC van afgelopen dinsdag over Hip Hengelo. Nou daar kunnen al die rare en dure advertenties van Tijd voor Twente echt niet aan tippen.

Ja, ik vind je heel knap en superbelangrijk, maar geen gekke dingen meer zeggen. En tekenen.

Vorige bijdrage

Nummer 22

Volgende bijdrage

Een vernieuwende, uitdagende popcultuur gedijt het beste bij beslotenheid

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *