Roskam Moordkuil Jaargang 10, 2004

Nummer 25

Ik ben gek op geschiedenis, het heden is zonder het verleden niet te begrijpen. En de Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel is een clubje uit 1777. In Twente is de afdeling pas veel later opgericht, maar daar worden ze liever niet aan herinnerd. Hoewel afdeling, ze praten liever over departement. Nadrukkelijk articulerend, lichtjes geaffecteerd, heerlijk. Een businessclub voor het algemeen nut, zoiets is de Maatschappij. Er zitten inderdaad een paar nieuwe verlichte geesten in de Maatschappij. En dus haalden ze leuke sprekers naar het oosten des lands om het jaarlijkse congres op te fleuren.

Met Jeltje van den Nieuwenhoven kun je voor de dag komen, maar de leukste spreker had topman Lacroix van Disney moeten zijn.

Disney heeft niet alleen een paar mooie pretparken opgezet, maar daaraan vast zitten complete steden, opleidingsinstituten, ziekenhuizen, de hele mikmak. En dat hebben ze niet even in een paar weilanden neergezet. Nee, Disney heeft over stedenbouw en ruimtelijke ordening een goed verhaal. En dus was één van de bestuursleden van de Maatschappij bij Lacroix op audiëntie geweest. En zijne heiligheid had hem zelfs bijna een kwartier van zijn dure tijd gegund en zijn komst naar Twente toegezegd. En dus reed het bestuurslid van de Maatschappij vrolijk 650 kilometer terug naar huis in het autootje.

De leukste spreker op het congres was echter Jan Mans, de leider van de lobby om zoveel mogelijk geld naar Twente te halen als compensatie voor de sluiting van de vliegbasis. Ik persoonlijk had er overigens zelfs geld voor over gehad om voor eens en altijd van dat gezeur over die vliegbasis en die luchthaven af te zijn. Als er geld te verdelen is, dan staan de bedrijven en belangengroepjes vooraan. Maar Mans is de baas, verkondigt hij. Hij viel bijna letterlijk van de kansel in de Grote Kerk toen hij hoorde dat achter zijn rug om Lacroix was benaderd om mee te denken over de luchthaven.

Lacroix bleek een Franse stokbroodlul die ongeveer twaalf en een halve minuut tijd had om het bejaarde en gepensioneerde achterland van de Maatschappij uitsluitend te vertellen dat iedereen naar Disney moet komen, want het is zo leuk. En weg was de over het paar getilde dandy weer. Hij had meer te doen. Niets visie, een lullig reclamefilmpje had de topman meegenomen.

Het bestuur in Twente moet toch wakker zijn geworden. Een demente achterban die vooral oog heeft voor de hapjes die niets en die nergens wat in de melk te brokkelen heeft. Een voorzitter die ooit directeur Nederland van Philips was. Binnen Philips directeur Nederland, dat is zoiets als rector van een kinderopvang in Reutum. Opheffen die onzin van die trutmaatschappij.

En nooit naar Disney gaan, je betaalt voor een ballon al acht euro (geen geintje). Ooit nooit meer naar het Rabotheater gaan waar de sponsorende bankiers nog te zuinig waren om airconditioning aan te leggen.

Vorige bijdrage

Biljarters Twentevisie twee keer net niet

Volgende bijdrage

Nummer 26

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *