Roskam Moordkuil Jaargang 10, 2004

Nummer 38

Elke woensdagochtend na de derde dinsdag in september (inderdaad Prinsjesdag) wordt in Twente (en ook in andere delen van het land) een marketingmeeting georganiseerd door het accountantskantoor KPMG waar de begroting van Nederland, zoals die de dag ervoor door Beatrix is voorgelezen, wordt becommentarieerd.

Daarvoor worden bestuurders, politici, ondernemers en dat soort volk uitgenodigd. De nieuwste Mercedessen, BMW’s en de duurdere Volvo-modellen verdringen elkaar gezellig voor de deur, de chauffeurs praten even bij, terwijl hun dure bazen een croissantje weghappen en naar andere ondernemers en ingehuurde professoren luisteren.

Het deuntje dat elk jaar gespeeld wordt gaat over meer asfalt, lagere lasten (voor bedrijven wel te verstaan) en aanpakken van werklozen, arbeidsongeschikten en de rest van het plebs. Want dan blijft er meer over om te stelen, vermoed ik. Want dat doen wel erg veel baasjes.

Geen van al die sufkutten weet hoe hoog een bijstandsuitkering is, geen van die zelfingenomen worsten heeft een idee hoe het is om maanden zonder werk te zitten en je blind te solliciteren zonder dat die bedrijven de moeite nemen even af te bellen. Zij spelen elkaar gezellig de bal toe en gunnen elkaar commissariaten.

Ik wist overigens niet dat mijn column ook in Amerika wordt gelezen, het vertrek van de Nederlandse Polaroid-topman volgt wel erg snel na mijn tirade tegen hem. Ingezonden brieven zijn niet nodig, het is maar een flauw grapje van me, net zo goed als dat Jan G. waarschijnlijk volgende woensdag het ontbijtje laat lopen. Maar hij zit diep genoeg in de IKT-kringen om binnenkort weer ergens op te duiken. En dan is hij weer de held en mag hij volgend jaar ook weer meepraten. Ik vermoed ook dat Gertjan Oplaat verstek laat gaan want ik zal toch niet de enige zijn die hem snerend zal vragen: wat ga je binnenkort weer steunen of ondertekenen? Een paar weken terug mocht ik zijn baas Van Aartsen interviewen waarbij (natuurlijk) ook de Markeloër aanwezig was. Ik wist helemaal niet dat Oplaat homo is….

Elk jaar verdwijnt (na dat ontbijt) een vracht broodjes en lekkernijen in de afvalcontainer. Ik nodig alle werklozen, arbeidsongeschikten en bijstandsmoeders van Twente die deze krant lezen uit om komende woensdag het nieuwjaarsontbijt bij te wonen. Kom om 7.00 uur, dan is er nog genoeg te eten, trek wat fatsoenlijks aan en kom netwerken. De zaal is meestal toch halfleeg. Je kunt je aanmelden bij dejong.monique@kpmg.nl, maar dan bestaat de kans dat je er toch niet inkomt. Als je mij (via info@roskam.nl) even laat weten dat je komt, doe ik mijn best. En anders wijs ik buiten wel aan wie wie is zodat iedereen daar zijn voordeel mee kan doen. Neem je cv mee en de uitdraai van je uitkering, want daar kunnen die sprekers en bezoekers weer van leren.

God wat zal het woensdag gezellig worden.

Vorige bijdrage

Varkenstransporteur Veto uit Wierden regelt vervoer voor Dumeco

Volgende bijdrage

Nummer 39

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *