Roskam Moordkuil Jaargang 10, 2004

Nummer 39

Ik ken er ook wel een paar die ik graag met een honkbalknuppel wil afrossen. Natuurlijk begrijp ik Henk Bolk die hard voor zijn centjes moet werken en zijn grieven ventileert als zo’n gek dure banden kapot steekt, maar die brief van Bolk deugt niet. Foute boel. Vrij naar Maxima: Bolkie is een beetje dom geweest. Het hoogtepunt vond ik dat hij vooral kwaad was omdat zijn opruiende maar sarcastisch bedoelde brief aan de chauffeurs was uitgelekt. Hij heeft namelijk de wind er flink onder bij zijn chauffeurs. Die moeten niet gek doen, dan zijn ze aan de beurt.

En dan die verkeerd geknoopte stropdas onder die blozende ronde, vaak opgewonden kop van Bolk. Een markante vent, er is alleen niemand die hem af en toe eens door elkaar schudt en zegt dat hij even normaal moet doen. Zijn kinderen nemen het bedrijf niet over, dat doet zijn rechterhand, maar dat mag niemand weten. Zijn jaarlijkse hoogtepunt is zijn eigen haringparty. Dit jaar met Gerrit Zalm die met zijn aanwezigheid de schuld van de VVD kwam inlossen omdat Bolk regionale liberale coryfeeën af en toe wat toestak.

Bolk werkt zich een slag in de rondte in een markt waar de marges marginaal zijn. En hij heeft net als Gerard Sanderink de pest aan banken waar hij dus zo min mogelijk gebruik van maakt. Dus al zijn wagens en banden zijn keurig betaald. De frustratie van Bolk is begrijpelijk, want het openbaar ministerie loopt harder achter zijn verkeerd overgekomen brief aan dan achter de vandaal die bij hem de boel sloopt.

Op woensdag protesteerde de politie tegen het kabinetsbeleid, nadat ze een dag ervoor nog brandweerlieden in elkaar sloeg die ook opkwamen voor hun recht. En vorige week ramde de politie boze AOW’ers met iets te veel zichtbaar plezier in elkaar. Jaren geleden werd ik een keer gearresteerd toen actievoerende politieagenten nota bene het verkeer op de A10 stillegden uit protest tegen hun CAO. Ik was jong en wond me erg op over dat staaltje machtsmisbruik. En dat begrepen zij weer niet. Ach, ik las dat ze weer meer geld krijgen. Nee, niet om de misdaad te bestrijden, met het geld moeten meer bonnen worden uitgeschreven. Verkeersboetes, lekker gemakkelijk.

Over brieven gesproken, de politie heeft mij onlangs een brief gestuurd. Althans, ik hoorde van iedereen dat ze afschriften hebben gekregen, ik heb zelf de originele versie helaas nooit mogen ontvangen. Als je aangehouden wordt, ga niet in gesprek, zeg ja en nee en zo snel mogelijk pleite.

Om de gewone burger in de houdgreep te houden, zoals Bolk, gaan politie en justitie heel ver, let maar op. Maar bij de echt grote zaken, zoals de vuurwerkramp, de auto’s van Snellers, de verzekeringen van Teeninga, gaan ze nat.

Bolk komt er hopelijk vanaf met een werkstraf. Wat zullen zijn chauffeurs lachen. Misschien krijgt hij wel een paar opbeurende brieven van zijn jongens.

Vorige bijdrage

Nummer 38

Volgende bijdrage

Nummer 40

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *