Roskam Moordkuil Jaargang 10, 2004

Nummer 41

Ik heb Colin Pearson ooit burgemeester in oorlogstijd genoemd, ik heb hem verweten zijn standpunt nogal eens aan te passen. Vlak voor zijn afscheid deze week heb ik inzage gehad in papieren waaruit juist blijkt hoezeer hij zich voor zijn bedrijf en zijn mensen heeft ingezet. Zij dragen hem op handen, symbolisch gezien dan, want hij is een behoorlijke dikkerd die stond te huilen tijdens zijn perfect georganiseerde afscheid waarin hij opnieuw blijk gaf van realisme: “Ik zat mensen in de weg, deze fabriek moet door.”

Pearson had natuurlijk een fatsoenlijk lintje moeten hebben. Hij had Officier of Ridder, weet ik veel hoe al de onzin heet, moeten krijgen, want deze Brit uit Kent heeft zich ook maatschappelijk ingezet voor vooral achtergestelde kinderen. Hij werd echter benoemd tot Ereburger van Hengelo. Van burgemeester Kerckhaert kreeg hij de Erepenning overhandigd. Daar wil je natuurlijk nog niet dood mee gevonden worden, maar Pearson was te eerlijk om tijdens zijn feestje te zeggen: “Donder op met die troep, gek.”

Veel hotemetoten waren niet aanwezig maar spraken Pearson via de video toe. Lekker kort en duidelijk, dat moet veel vaker gebeuren. Alleen die Kerckhaert, die kon natuurlijk weer wel. Die man mist ten ene male het talent om een zaal toe te spreken. Hij mist wel meer talenten, want ik vraag me jaren af hoe zo’n man zonder visie en zonder uitstraling ooit burgemeester is geworden. En zonder talenknobbel, ik hoorde hem Duits spreken bij de opening van Art Twente… Na twee lessen spreek ik beter Chinees.

Kerckhaert zei onder meer dat hij met de Hengelose wethouder van Economische Zaken binnenkort naar Siemens in Duisburg gaat. Nee toch. Doe dat niet, man. Je maakt meer kapot dan anderen ooit kunnen goedmaken.

Terwijl de hele stad al jaren op zijn kop ligt, en nog jaren naar de pijpen moet dansen van een paar klotenaannemers, die zich helemaal de ziekte lachen om die domme bestuurders die ze helemaal in hun zak hebben, valt om de haverklap een vrachtauto om op de A1. Bij elk ongeval opnieuw blijkt hoe onnozel ze zijn in het gemeentehuis.

Nee, natuurlijk gaat die Kerckhaert nooit meer weg, wie wil die vent nou hebben? Hij is een ambtenaar die ook tot zijn eigen verwondering ineens belangrijk is.
P.S. Mijn columns over de bestuurlijke wantoestanden in Ommen hebben er toe geleid dat D66 schriftelijke vragen heeft gesteld. Goede vragen ook, las ik, maar het gaat allemaal om de brief die gemeentesecretaris Mulder zegt te hebben waarin de gemeente hem belooft te helpen bij het vinden van goede huisvesting/bouwkavel. Die brief bestaat namelijk niet, zegt oud-burgemeester Ter Avest. Dat is de koevoet om de zaak los te wrikken. En die Mulder te wippen

Vorige bijdrage

Nummer 40

Volgende bijdrage

Nummer 42

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *