Roskam Moordkuil Jaargang 10, 2004

Nummer 44

Daar was hij weer eventjes. Albertjan Peters. Met een ongevraagd rapport waarin hij schreef dat de ambtenaren in het provinciehuis een schop onder hun kont moeten hebben, dat de provincie nu eindelijk eens haar verantwoordelijkheid moet pakken en dat de ondernemers veel meer ruimte moeten krijgen.

De Sociaal Economisch Adviesraad (Seaco) van de provincie Overijssel was een onbenullig platform. Tot voor kort debatteerden vakbondsbestuurders, ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf, ondernemers van VNO/NCW en leden van de Kamers van Koophandel met de provinciale overheid over zaken die al besloten waren. Nota bene onder leiding van de economisch gedeputeerde met veel gladstrijkende ambtenaren in de coulissen.

De provincie Overijssel wilde een serieus adviesorgaan met leven in de brouwerij en benoemde Arie van der Hek als onafhankelijk voorzitter, die echter al vlot gefrustreerd opstapte. De provincie gaf het rare instituut nog één kans door Albertjan Peters te benoemen.

Tien mille ongeveer is het budget van de Seaco. Voor onderzoekjes, de secretaris en voor Peters zelf. Dat zijn niet echt de bedragen waarvoor je Peters aan het werk krijgt. Maar het geeft blijkbaar aanzien en levert andere lucratieve klussen op. Hij dreigde (binnen 48 uur na zijn aantreden) op te stappen als de provincie niet het Seaco-budget minimaal zou vertienvoudigen. Maar daarover hoor ik hem niet meer. Leuk is wel om nu Peters geërgerd te horen over ambtenaren. In de periode vóór hij aantrad als collegevoorzitter van (toen nog) de Hogeschool Enschede was hij topambtenaar op het ministerie van Onderwijs. En uit die tijd herinner ik me dat hij het niet heel erg op had met politici die slechts kort aan de macht waren.

Bij de Hogeschool had hij vooral oog voor de Universiteit Twente, hij regelde een fraaie stadscampus en ging net op tijd pleite. Zijn opvolger Boom bij de Hogeschool heeft nu juist meer oog voor het ROC en scoort goed.

Peters is een buldog. Veel mensen zijn bang voor hem. Ik ook. En ik denk gedeputeerde Carry Abbenhues ook die maandag bibberend het rapport in ontvangst nam “om het te bespreken”. Dat rapport gaat natuurlijk in de prullenbak, want wie zijn er de baas in het provinciehuis? Precies.

“Ik zeg niet dat we milieuregels overboord moeten zetten”, zei Peters maanden geleden in een interview. Maar het staat er nu wel met zoveel woorden. Peters is inmiddels zelf een kleine ondernemer. Dus schrijft hij nu dat de ondernemers veel meer macht moeten hebben. Het rapport is tot stand gekomen dankzij gratis inzet van werknemers van de Kamer van Koophandel. Peters die aan de Kamer is gaan vragen of ze hem gratis willen helpen bij een onderzoek waarmee hij wil scoren: say the magic word Albertjan…

Ik herinner mij vooral zijn bulderende stemgeluid bij Onderwijs e

Vorige bijdrage

Nummer 43

Volgende bijdrage

Nummer 45

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *