Roskam Moordkuil Jaargang 10, 2004

Nummer 43

Burgemeester Arend ten Oever van Ommen gaf deze week in de Stentor (voorheen Zwolse Courant) opening van zaken over zijn slinkse zaakjes. Met grof verbaal geweld, intimidatie en machtsvertoon heeft hij de onrust in zijn dorp niet de kop in kunnen drukken. Steeds meer mensen willen niet meer in stilte in angst leven in Ommen en beginnen zich te roeren. De regionale krant schrijft nog steeds mijn columns over om over de affaire te kunnen schrijven, maar ze durven inmiddels tenminste te schrijven; de lokale redacteuren zitten natuurlijk in een dodelijke omhelzing van het bestuur.

Even een korte samenvatting. Ommen is een klein dorp waar de burgemeester en gemeentesecretaris met naar terreur en onderdrukking neigende methoden de raad, de ondernemers en de burgers naar hun hand zetten. Wie niet voor hen is, is tegen hen. In de nieuwe wijk Alteveer hebben zij op achterbakse wijze de mooiste kavels ingepikt. Volgens Mulder (gemeentesecretaris) is hem dat schriftelijk bij zijn benoeming toegezegd. De toenmalige burgemeester Ter Avest wist van niets en de gemeente wilde de desbetreffende brief niet laten zien. Nu blijkt ineens dat het om een mondelinge toezegging gaat in een besloten raadsvergadering. Hoe denkt u dat die bijeenkomst is verlopen?

D66 had het gore lef naar aanleiding van mijn columns vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders. Ten Oever had het schuim op zijn bek. Er komen nu ingezonden brieven van mensen die zich verbazen en vraagtekens plaatsen. Ten Oever geeft zogenaamd opening van zaken om aan te tonen dat er niets fout is gegaan. De laatste stuiptrekking van een dorpsdictator want het is demagogie.

Inderdaad heeft Ten Oever zijn twee kavels gekocht via makelaar Weenink, maar die kavels waren al toegezegd aan twee gemeenteambtenaren die onder zware druk afzagen van hun grondaankoop. Bij mij is bekend wie die ambtenaren zijn, maar ik noem de namen van de heren niet, want Mulder heeft ze al met hel en verdoemenis bedreigd als ze hun verhaal in de openbaarheid zouden brengen. Vervolgens zijn aan die twee ambtenaren buiten de reguliere verloting om (met lulsmoesjes om de rest de mond te snoeren) andere kavels verkocht ter compensatie. Ten Oever had overigens weinig trek in buren al te dichtbij, waarop naast zijn huis een mooie vijver werd aangelegd.

Nadat Ten Oever zijn huis in Nieuwleusen had verkocht, woonde hij enige tijd in een Drents zomerhuisje. De gemeente betaalde de huur voor de burgemeester aan de eigenaar: Ten Oever!
Volgende woensdag wordt een nieuwe politieke partij gepresenteerd onder de waarschijnlijke naam Vechtdal. Met als één doel: open politiek. Maar dat kan alleen als ze in Ommen met een schone lei durven te beginnen.

Inderdaad zonder Ten Oever en Mulder. Ik wil hun verhuiskosten wel voor mijn rekening nemen.

Vorige bijdrage

Loek Hermans maakt van MKB belangrijke partij

Volgende bijdrage

Nummer 44

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *