Twentesport

Alleen nog Hendrie Krüzen

Jarenlang heb ik bij FC Utrecht langs de lijn gezeten, inmiddels ken ik er weinig mensen meer, maar ik wil elke zondag weten wat ‘Utreg’ gedaan heeft. Ik ken geldschieter Van Seumeren redelijk, de man die door Van Hanegem als ‘die duikboot’ wordt weggezet omdat zijn bedrijf Mammoet jaren geleden een Russische onderzeeër naar boven haalde. Het leverde Van Seumeren een serie spreekbeurten op (waar ik hem tegenkwam) maar hij vergat altijd de vertellen dat hij de klus nooit had gekund zonder de Hengeloer Tjerko Jurgens van Hydrospex, maar die ligt daar verder niet heel erg wakker van. Ook Derksen heeft nog nooit een goed woord overgehad voor Van Seumeren. Ik wel, maar mijn schrijfsels hebben beduidend minder impact.

Ik was jarenlang één van de allergrootste fans van Willem. Hij kon in mijn ogen ongeveer niets fout doen. Jonge jongens hebben altijd idolen, voetballers, popsterren, ondernemers, politici en bijna iedereen is in de afgelopen decennia door de mand gevallen bij mij, ik ontmoette ze, sprak met ze, ging soms wat met ze drinken en vrijwel altijd bleef er weinig over van de man of vrouw die ik jarenlang op afstand had bewonderd. Even voor alle duidelijkheid, ik ontmoette hen omdat ik als verslaggever werk. Eerst bij de krant, later bij radio en televisie.

Van Hanegem was één van de weinige idolen die ook later mijn idool bleef. Hij werkte voor de amateurs van Holland in Utrecht, een club die gerund werd door de pooiers van de Zandweg. Gewoon, omdat zij hem hadden geholpen toen hij het moeilijk had.

Ik belde mijn vroegere chef sport bij RTV Utrecht toen bekend werd dat van Hanegem onder vuur lag. ‘Jullie moeten hem veel meer helpen’, schreeuwde ik hem toe. ‘Hij is net gevlucht, onder het prikkeldraad door’. Ik geloofde het niet tot ik het ’s avonds op televisie zag. Van Hanegem piept er tussenuit, kruipt onder een afrastering door. Vervolgens las ik de stoeptegel van Van Hanegem die trouwens meer over zijn nieuwe liefde Marian gaat, Truus komt er nauwelijks in voor. Als Willem geen nieuwe club meer krijgt, zal het allemaal wel snel over zijn. Ik heb het bij Korbach gezien en bij heel veel andere helden. Aan elke vinger tien schoonheden tot je geld op is en je prestige weg.

Ik zit zondag naast de dug-out van Utrecht – met dank aan Hoogma die mij begrijpt. Ik hoop op winst van Heracles, geen misverstand. Ik zal wel af en toe wegdromen over vroeger. Voor deze wedstrijd heb ik de uitnodiging om een voorwedstrijd bij Ajax-Feyenoord te spelen afgezegd. Ik speel af en toe met het team van Tweede Kamerleden mee. Sorry, zei ik tegen Hero Brinkman (PVV) ik kan niet, deze wedstrijd is een moetje voor mij. Waarschijnlijk een ‘coldturkey’. Heb je nu helemaal geen helden meer, vroeg Brinkman. Jawel. Mijn laatste overgebleven cultheld is Hendrie Krüzen.

Vorige bijdrage

Theo Vonk

Volgende bijdrage

Jan Bruins, de Stem van FC Twente

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *