Twentesport

Theo Vonk

Ik heb Theo Vonk ooit eens een halve discotheek achterna gezeten, omdat hij mij een interview had toegezegd maar daar onderuit probeerde te komen. Ik vond hem vroeger altijd een op geld beluste norse trainer, maar één van mijn vrienden, Dink Binnendijk (voormalige VI, RTV Oost en nu RTV Noord-Holland), die hem echt heel goed kent en een paar jaar lief en leed met hem heeft gedeeld, noemt hem altijd liefkozend ‘Theo de Topper’ als hij belangstellend vanuit Amsterdam naar hem vraagt.

Ik zie Theo Vonk tegenwoordig namelijk minstens één keer per week als hij op woensdagmiddag zijn mening in een voetbalprogrammaatje geeft. Hij is nu veel minder gespannen, vriendelijk, vol leuke verhalen. En dat heeft deze website goed begrepen door hem die verhalen wekelijks te laten opschrijven: vol anekdotes uit een tijd dat een drol in een voetbaltas opperste humor was en een jongen die de Mavo had afgemaakt professor werd genoemd.

In de enorme lijst van Scheringa BV-tjes die waarschijnlijk gezellig mee ten onder gaan met de geldschoft, dook op internet ineens de naam Theo Vonk Topsport Management op. Het handelsregister van de Kamer van Koophandel leert dat Vonk daar zijn pensioen in heeft onder gebracht. Maar toch….

‘Kijk uit voor je zuurverdiende afkoopcentjes (er staat een paar ton op geparkeerd, geen DSB-rekening)’, sarde ik hem refererend aan een paar clubs waar Vonk zijn contract niet uitdiende. Vonk heeft altijd oog gehad voor zijn pensioen, als voetballer bij onder meer AZ speelde hij net voor de tijd dat een speler die een bal over tien meter kon spelen zo ongeveer direct miljonair werd gemaakt.

Vonk werkte voor later, wilde niet afhankelijk zijn van een paar rotjournalisten die hem zouden kunnen afbranden, van over het paard getilde voorzitters of collega’s die op zijn baantje uit waren. En daarom reageerde hij soms paranoïde, ik herken dat heel sterk uitvergroot bij Fred Rutten. Die ziet achter elke grasspriet een vijand; Johan Derksen haalde van de week hard uit naar Rutten, maar er zit een kern van waarheid in. Bij Rutten gaat het inmiddels al lang niet meer om de poen, maar om zijn slissende minderwaardigheidscomplex. Ik weet dat Rutten Vonk als een potentiële sluipmoordenaar zag en dat die twee daarom niet met elkaar op vakantie gaan, zal ik maar zeggen.

Vonk heeft vooral dankzij zijn zakelijk inzicht bij Twente, Burgos, Groningen, AZ, Roda JC en Heracles zijn schaapjes op het droge. De BV stamt nog uit de tijd dat hij zijn in eerste instantie magere salaris bij AZ als technisch directeur zou aanvullen met de handel in spelers. Dat is nooit gelukt. Met Moens (gekocht voor een paar ton van Go Ahead) zou hij een klapper maken toen Glasgow Rangers zich met miljoenen meldde. Maar Moens vond het klimaat in Schotland weinig plezant.

Nee, Theo Vonk is geen knieperd. Op vrijdag zit hij bijna altijd met een paar vrienden in eetcafé ‘De Appel’ in Hengelo. Hij nodigde mij onlangs uit aan te schuiven toen ik langs het etablissement winkelde, maar dat betrof alleen de koffie begreep ik. Bij het afrekenen kwam ik tekort, Vonk deed alsof zijn neus bloedde; ik rende naar een pinautomaat aan de overkant en toen ik terugkwam, had Vonk alles voor mij afgerekend. ‘Ik vind dat je wat aan je lijn moet doen, dat heen en weer rennen kan in jouw geval geen kwaad.’

Vorige bijdrage

Dirk Scheringa en Ten Hag

Volgende bijdrage

Alleen nog Hendrie Krüzen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *