De Roskam Jaargang 19, 2013

Bestuurders en eretribunetypes maken FBK kapot

Nummer 24 – 2013

Bij de Hengelose bestuurders miste ik de afgelopen weken regie en leiderschap. Ik vond dat de door deze krant zo bejubelde wethouder Erik Lievers een wanprestatie leverde door volstrekt niets te doen toen de communicatie over de FBK Games volledig uit de hand liep waardoor FC Twente en Joop Munsterman ten onrechte werden beschadigd. Van Lievers en van Lievers alleen is het plan om de FBK Games op te heffen. Prima, maar wees dan een vent en sta op. Ook burgemeester Sander Schelberg bleef oorverdovend stil; sinds Schelberg een pleidooi heeft gehouden voor het omkappen van alarmsirenes is er niets daadkrachtigs meer uit zijn mond vernomen. Ik vind Lievers en Schelberg nog steeds bestuurlijke klungels, maar ze hebben wel gelijk. De FBK Games zijn om zeep geholpen door enkele tientallen hooligans in pakken die afgelopen zaterdag vooral oog hadden voor de buffetten en de obers. Gênant was het moment dat smaakmaker Churandy Martina startte en een man half staand op de tribune de ober wenkte dat hij dorst had. Zo oppervlakkig, arrogant en incompetent heb ik ze bij Heracles en FC Twente op de eretribune niet meegemaakt.
Voetbal heeft de naam van relschoppers en ordinair volk. Ik heb verbaasd gestaan op wat de zogenaamde atletiekliefhebbers allemaal meenden te moeten zeggen op internet, op de social media, maar ook in het openbaar. Inclusief de directeur van het evenement die zijn luxebaantje ziet wegvallen en vooral alle aandacht die daarmee gepaard gaat in de media blijkbaar nu al mist. Zijn voorganger heeft een app laten ontwikkelen, handig om wedstrijden die gelijktijdig in het stadion worden gehouden te kunnen volgen. Maar dat werkte vorig jaar nauwelijks omdat de wifi het niet aankon. Dat zou opgelost worden…. Natuurlijk niet, het geld was namelijk veel te hard nodig voor het bacchanaal op de eretribune; dat het bestuur niet ook een peloton hoeren had laten invliegen om de politici en ondernemers van dienst te zijn, verbaast me zeer. Er is voor een klein vermogen aan glaswerk kapot gevallen op de eretribune tijdens de wedstrijd. Ik zat achter een dame die een glas omstootte, daar een fractie van een seconde verveeld naar keek en weer doorkwebbelde. Hogere klasse natuurlijk, althans dat dacht ze vooral zelf. Op de rest van de tribunes kreeg het plebs overigens de drankjes in plastic gegoten. Prima. Het viel ook niet stuk, want er zat niemand die het ongeïnteresseerd kon omstoten – het was verre van vol. Sterker nog, het was leger dan in andere jaren. Als Hengelo al een statement had willen maken, dan had het stadion uitverkocht moeten zijn, maar ik heb alleen lange rijen bij het buffet gezien tijdens de wedstrijden. Er zijn trouwens ook geen ondernemers opgestaan om de zaak financieel even te slechten, hooguit om het bordje weer even vol te laden. Ik heb me gek gelachen toen een mollige official het terrein overstak om een reclamebord van OAD recht te zetten, de wind had de twee delen een stukje uit elkaar ’geschoven’. Stel je toch voor dat de OAD daarover boos zou zijn… Eén van de oprichters van de FBK Games kwam ik ook tegen, Rob Kerkhoven was ‘drie hoog achter’ op de tribune weggestopt, er was voor hem geen ruimte meer bij het schorriemorrie. Ik zat in vak C. Prima plek, maar niet de eretribune. Het leidde tot topsport om mij heen van maat- en mantelpaktypes die in een vak zonder ober waren weggezet en onderlangs of over het rode koord klauterden om in een vak mét ober te komen. Lievers vond het ongepast zelf een prijs uit te reiken aan één van de winnaars. Hij was tijdens het evenement ook grotendeels onzichtbaar of afwezig. Als je leiders echt nodig hebt…. Als hij het lef heeft om de FBK Games ook in de komende jaren te sponsoren door tonnen weg te halen bij de amateursport in zijn stad, bij de zorg of weet ik veel waar, dan is hij niet alleen dom, maar ook een schoft. De FBK Games zijn verworden tot een bende waarvoor ik niet meer uitgenodigd hoef te worden. De afterparty heb ik maar links laten liggen… hoe verzin je het…

Vorige bijdrage

ZiggoDome

Volgende bijdrage

Krüzen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *