Roskam Moordkuil Jaargang 09, 2003

Nummer 18

Goh, wat was het regionale dagblad goed geïnformeerd over de teloorgang van FC Twente: die jongens zitten er bovenop. Dat zal beslist, maar het nieuws wordt ze in de schoot geworpen. Want de krant is founder van het stadion. Dus wist directeur Driehuis mij onlangs smullend te melden dat zijn krant met een scoop van jewelste bezig was. Het kost een paar centen, want de krant moet zestig procent van de investering kwijtschelden (omgerekend ongeveer 400.000 euro), maar dan heb je ook wat in deze tijd met al die nieuwe concurrerende media. En het geld is voor het goede doel: Tubantia helpt FC Twente er weer helemaal bovenop. Ik ben benieuwd of de regionale krant ook een paar ton overmaakt aan Heracles. Gelijke monniken, gelijke kappen, nietwaar?
Voor die vier ton komt bijvoorbeeld De Gier een jaartje voetballen. Wegener (uitgever van Tubantia) heeft er een handje van links en rechts miljonairs te maken. Eerder kreeg Herman Heinsbroek heel veel miljoenen toen hij Arcade aan Wegener verkocht. Het houdt een keer op, daarom moeten er nu veel journalisten uit bij Wegener en dus ook in Enschede. Maar over het mismanagement bij de uitgeverij lees je weinig in de regionale krant.

Als één van de stichters van het Arkestadion krijgt de directie van Tubantia alle informatie via de zogeheten foundersbijeenkomsten op een presenteerblaadje aangeleverd. Ze hebben wel beloofd hun mond te houden, maar die Driehuis denkt ook \’dikke lul drie bier; ik wil voor mijn poen graag een paar leuke primeurs\’. Ze zullen aan de Getfertsingel wel zeggen dat ik jaloers ben op hun mooie verhalen. Geen misverstand, dat klopt als een zwerende vinger. Ik heb de eigenaar van deze krant gesmeekt founder te worden.

Het irriteert mij dat Herman Wessels vermoedt dat Jeroen Goudt het lek is. Het leek in de krant alsof de wethouder zijn mond voorbij sprak, maar de redacteur kreeg letterlijke citaten aangeleverd die Goudt uitsprak tijdens het foundersoverleg. Goudt schrok zich bij het openslaan van de krant een hoedje, maar weet inmiddels wel wie je wel en wie je niet kunt vertrouwen.

Wessels en Goudt moeten beter opletten waar de matennaaiers zitten. Let op het lijntje dat die Erik Engerd van een Hartman heeft met de krant. Als de foundersbron is opgedroogd, is altijd Hartman zo aardig om FC Twente en Wessels via de krant een loer te draaien. Zijn zakelijke alternatieve reddingsplan, ging gepaard met een emotioneel huilverhaal dat niemand hem bij FC Twente meer nodig had. Voor wat hoort wat, zal de journalist gedacht hebben. Hartman blijft een gluiperd eerste klas met zijn gouden kranen en zijn tasjesdragers. Oud geld. Nadat Cees Anker, één van zijn protégés, Herman Wessels in het bestuur had gehaald, ging de buikspreekpop van Hartman en Fransen een paar maanden later pleite. Wessels heeft Anker gesmeekt te blijven. En nou gaat die rijke kunststofkwijl die altijd op de achtergrond bleef stoken, mopperen dat Wessels nooit naar zijn expertise heeft getaald. Herman, ga tijdens vergaderingen met je rug naar de muur zitten.

Vorige bijdrage

Nummer 17

Volgende bijdrage

Nummer 19

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *