Roskam Moordkuil Jaargang 09, 2003

Nummer 44

Ik kan er ook niet veel van, maar als ik (voorstopper) zou verdedigen als PSV’er Bouma tegen Ibrahimovic (2-2) krijg ik van de leider van Sparta Enschede 10 toch wel flink op mijn lazer. Of ik er nog wel zin in heb, of ik soms overschrijving naar die andere club heb aangevraagd. Dat soort teksten. Maar na PSV-Ajax viel iedereen alleen over scheidsrechter Braamhaar. Die inderdaad zeker in de eerste helft niet goed floot. Ik tref bijkans elke week blinde thuisfluiters aan op de velden. Maar dat weet je vooraf niet. Ik sla, schop en spuug niet, maar toch zien scheidsrechters van sommige clubs mij blijkbaar aan de lopende band overtredingen maken. Ooit kreeg ik een boeking als reactie op de vraag of het misschien geoorloofd is naar mijn tegenstander te kijken.

Braamhaar is een kanjer. Zijn carrière loopt in één lijn naar boven. De wedstrijd PSV-Ajax was een goed vervolg op zijn prestaties op internationale toernooien. Maar Braamhaar had zijn huiswerk beter moeten maken. PSV-Ajax ging niet alleen om de eerste plaats in de eredivisie, maar ging vooral om prestige. Het is weer Ajax dat waarschijnlijk de tweede ronde in de Champions League haalt, terwijl ik bijkans elke weddenschap aandurf dat de Eindhovense club hooguit bij de UEFA-Cup mag inschuiven.

Ajax regeert het Nederlandse voetbal totaal. Bij de KNVB werken op belangrijke posten allemaal ex-Ajacieden (Van Os), lopen zich daarvoor warm (Van Praag) of zijn een huisvriend (onze directeur Kesler) van de huidige Ajax-bestuurder Van Eijden. Ronald Koeman regelde via de relatie Van Eijden-Kesler dat Mateja Kezman voor hét weekend een overdreven zware schorsing aan zijn broek kreeg en als reactie schopte en sloeg de al jarenlang gefrustreerde PSV’er als Van Bommel naar iedereen van Ajax. Dat had Braamhaar effe moeten weten.

En Braamhaar moet ook leren dat hij zich niet als een sukkel laat toespreken op televisie door zijn baas Jaap Uijlenberg. Eerst was te zien en te horen hoe Braamhaar zich in de rust van de wedstrijd de oren liet wassen door Koeman en toen kwam schoolmeester Uijlenberg er nog even overheen. Bij anderen dan Uijlenberg zou ik denken aan kwade opzet, om de Ajax-vriendjes elders ten burele te behagen, maar bij Jaap is het naïviteit en zijn hang naar totale openheid van en over arbiters.

Het ergste Ajax-vriendje is wel die zakkenvuller van een Cheque van Gelder. Wat een ontzettende lul zoals die te keer ging over Braamhaar: “Totaal ongeschikt voor topvoetbal.” Nee, dan die slijmerd van een Van Gelder. Die noemde eerder Ten Rouwelaar de beste aankoop van PSV ooit. En nadat Uijlenberg in het programma van Van Gelder werd afgeblaft, weigert Uijlenberg daar elk commentaar. En daarom zeikt Van Gelder het oogappeltje van Uijlenberg af. Poelman is weg (omdat niet hij maar Arno Vermeulen chef voetbal werd bij Studio Sport), nu die Ajax-gluiperd nog.

Vorige bijdrage

Nummer 43

Volgende bijdrage

Willem Hoevers haalt echt overal ter wereld de mooiste dingen vandaan

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *