Roskam Moordkuil Jaargang 10, 2004

Nummer 30

De schatting van Quote 500 van zijn vermogen is volgens mij aan de hoge kant, want hij heeft ook een aantal vermogende particulieren en ondernemers om zich heen verzameld die met hem meedoen, maar Hennie van der Most hoeft tegenwoordig echt niet meer op een tientje te kijken. Die man van de tientallen ideeën per dag krijgt jaarlijks honderden bedrijven en panden aangeboden om er alsjeblieft een nieuwe creatieve bestemming voor te vinden. Succes trekt banken, zou je zeggen, maar niet bij hem. “Die denken niet mee, willen uitgekauwde plannen zien”, vindt hij.

Zijn uiterlijk oogt naïef, dommig zouden jaloers collega’s zeggen. Hij heeft zijn gebit onlangs laten opkalefateren. Ik dacht dat het succes in zijn bol was geslagen, want juist dankzij zijn vooruitstekende tanden misleidde hij zijn tegenstanders. Hij spreekt geen taal – zelfs geen fatsoenlijk ABN -, boekhouden is aan hem niet besteed, zijn kinderen hoeven wat hem betreft niet naar school, want niets gaan zijns inziens boven de harde leerschool van de praktijk. Gelukkig voor zijn drie kinderen denkt zijn vrouw daar iets genuanceerder over.

Van der Most gaat tegenwoordig alleen nog maar met de overheid in zee als bestemmingsplannen en vergunningen bij de koop inzitten, want gezeik met ambtenaren in de afgelopen jaren is niet in zijn kouwe kleren gaan zitten.

Bij de centrale in Meppen die hij onlangs heeft overgenomen begint hij een racecircuit met echte Ferrari’s. Hij wou met het plan in De Krim beginnen bij de voormalige aardappelmeelfabriek, maar daar zijn ooit drie meeuwen geland, het werd tot natuur gebombardeerd, en dus krijg je in die uithoek van het land nooit meer iets voor elkaar. Een geweldige kans om dat gebied toeristisch te exploiteren is gemist. Van der Most zit nu 25 kilometer verderop, over de grens. Daarom komt die nieuwe Bonte Wever er ook nooit. Fraaie plannen, mooie tekeningen, maar veel te duur en half Overijssel heeft bezwaar.

Van der Most heeft godsgruwelijk de pest aan managers. Oppassers noemt hij ze denigrerend. En je kan hem niet kwader krijgen door over het graaien van zijn collega’s te beginnen. Hij beledigde ooit de toenmalige Philips-topman Timmer bij een discussie op de UT tot op het bot.

Van der Most heeft tegenwoordig een echte Raad van Commissarissen (daar zitten overigens niet de allerslechtste mensen in), hij heeft zelfs zijn ondernemersrisico’s afgedicht zodat een mogelijke misser niet zijn hele onderneming meer kan meeslepen in een faillissement zoals nog maar een jaar geleden wel kon. Hij laat zich adviseren, luistert en geeft zijn mening voor een betere. Dat was nooit.

Maar Van der Most is niet veranderd. Een paar weken terug was hij te gast op een haringparty in Almelo. Zijn helikopter trok veel belangstellenden uit de omgeving, onder wie veel ouderen. Hij gaf zijn piloot opdracht met iedereen een rondje te vliegen.

Vorige bijdrage

Nummer 29

Volgende bijdrage

Nummer 31

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *