Roskam Moordkuil Jaargang 10, 2004

Nummer 36

Op het kantoor van de plaatselijke woningbouwvereniging weten ze het allemaal tot achter de komma, maar ze houden hun mond. Het gemeentebestuur van Ommen is zo corrupt als de pest. En dat niet alleen, het is ook volstrekt incompetent. En oneerlijk. En intimiderend en bedreigend naar mensen die iets durven te zeggen over het falende en volstrekt willekeurige beleid.

Het is niet echt nieuws, het stamt al uit de tijd dat Kobes daar burgemeester was. Ik heb wel eens gedacht dat iedere notabele in Ommen, die zich zo drukt maakte over het zelfstandig blijven van deze gemeente, wat te verbergen had. De maffia regeert tussen Hardenberg en Zwole. De maffia in een maatpak met eigen regels en rechtspraak.

Keizer Ritselaar de Eerste die nu in Wierden geen idee heeft wie wat uitspookt – en het ook geen reet interesseert, als hij maar kan toasten op landelijke politieke tv-congressen – heeft het fundament gelegd voor het minikoninkrijk in Overijssel. Vrij naar Astrix: heel Nederland hanteert de grondwet als uitgangspunt voor de samenleving. Heel Nederland?
Nee, een campingdorpje tussen Salland, Twente en Drente verdedigt zich met verve. Onder leiding van gemeentesecretaris Mulder. Die gedraagt zich in dat gehucht als de burgemeester van Speelstad Oranje. Nou hebben gemeentesecretarissen het sowieso nogal met zichzelf getroffen. Ze kunnen zich jarenlang oncontroleerbaar als onaantastbare hufters gedragen. Lees het boekje van de Enschedese coryfee. Maar die Mulder waant zich echt God en de burgemeester (Ten Oever) staat erbij en kijkt ernaar.

Inmiddels zijn ook veel ondernemers in Ommen overtuigd geraakt dat ze toentertijd op het verkeerde paard hebben gewed. Hoewel er viel weinig te wedden: alle politieke partijen waren voor zelfstandigheid. Ommen is een betrekkelijk rijk dorp en wil niets te maken hebben met de grote stad en met de boeren. Gramsbergen zag jaren geleden in dat aansluiting onvermijdelijk was, had een dikke spaarpot en maakte die keurig leeg aan zaken die het dorp ten goede kwamen. Ommen had zijn centrumplan en rondweg allang klaar kunnen hebben.

Ommen bij Hardenberg had het dorp kansen gegeven, maar óók geopenbaard wat jarenlang in achterkamertjes is bedisseld. Een klein voorbeeld. In de mooie nieuwe wijk Alteveeer is geloot om de uit te geven stukken land. En het lot bepaalde dat de burgemeester, de wethouders en de topambtenaren (Mulder voorop) de mooiste kavels kregen toebedeeld.

Vandaag (vrijdag) brengt gedeputeerde Rietkerk een bezoek aan Beerzerveld. Hij zou eens een uurtje het rapport over de problemen van Hutten Metaal moeten doorlezen. Onkunde en machtsmisbruik sinds 1979. En Rietkerk zou eens een bezoekje moeten brengen aan de notaris die zo goed kan loten. Misschien kan die notaris voor mij de voetbaltoto invullen en voor Rietkerk de stemmen tellen na de volgende verkiezingen.

Vorige bijdrage

Nummer 35

Volgende bijdrage

Nummer 37

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *