Roskam Moordkuil Jaargang 10, 2004

Nummer 8

Eén van de beste beslissingen die Dik Wessels ooit genomen heeft, is het binnenhalen van Herman Hazewinkel. Hazewinkel is aimabel, integer, vriendelijk en zeer capabel. En waar andere bestuursvoorzitters op een gegeven moment denken dat ze het allemaal uitgevonden hebben, is arrogantie absoluut geen karaktereigenschap van Hazewinkel geworden. Hazewinkel is geen heiige, maar in het bobo-circuit wel één van de plezierigste mensen die ik ken. En hij heeft VolkerWessels in de afgelopen jaren geen windeieren gelegd. Zelf heeft hij overigens ook meer verdiend dan dat hij in zijn vorige beroep als accountant in dertienhonderd jaar zou verdienen. Hij is nu toegetreden tot een Regieraad die met ideeën moet komen om koffiekamertjespraktijken bij de aannemers in de toekomst te voorkomen. Goed idee. Integere man die binnen zijn eigen bedrijf hard ingreep toen een eigen wegenbouwbedrijf zelf de boel belazerde. Hazewinkel wil dat zijn medewerkers professioneel werken en handelen. Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft de Regieraad opgericht omdat hij vindt dat de bouwnijverheid zelf weinig actie heeft ondernomen na de bouwfraude-enquête. Hij vermoedt (en waarschijnlijk niet ten onrechte) dat er nog steeds de aannemers tijdens koffietijd de wereld verdelen.

Uitgerekend bij één van de bedrijven van VolkerWessels is nu gebleken dat Brinkhorst gelijk heeft. Hazewinkel staat onvoorstelbaar voor lul. Ik mocht hem vrijdag nog interviewen over de Regieraad terwijl hij al wist dat de volgende dag door de Telegraaf het falen van VolkerWessels gemeld zou worden. Hazewinkel zal het niet geweten hebben, in zijn geval twijfel ik daar niet aan. Maar wat dan nog? Ik heb de correspondentie gezien die Hazewinkel naar zijn eigen mensen heeft gestuurd. Die loog er niet om. Maar niemand heeft hem over die andere dubbele boekhouding geïnformeerd. Zijn eigen mensen durfden het niet of het interesseerde hen niet. En dat is dus wél erg. ‘Het gaat om zaken van voor Zembla”, zei Hazewinkel. Zeg dat dan in de uitzending, vroeg ik hem. “Nee, want ik weet het niet zeker.” Wat zit er nog meer scheef bij VolkerWessels?

Zal een leuk vergaderingetje worden bij de volgende Regieraad. Tracteert Hazewinkel gezellig op cake bij de koffie? Ik neem nu al hun voorstellen niet meer serieus die ongetwijfeld over een paar maanden tijdens een persconferentie in Nieuwspoort zullen worden gepresenteerd.

De familie Wessels kocht het eigen bedrijf terug omdat de eigen mensen beter op de centen van Wessels letten dan reguliere beleggers, was het verhaal. Nou, lekkere eigen mensen. Wat Hazewinkel moet doen? Opstappen bij de Regieraad, openbaar excuses maken, intern keihard ingrijpen. Maar het gegniffel, het voor joker gezet zijn door je eigen mensen terwijl je integerheid predikt… Herman Hazewinkel is als de moralist die tegen geweld op de televisie strijdt, terwijl zijn zoon net een rekening met de Hells Angel vereffent.

Vorige bijdrage

Nummer 7

Volgende bijdrage

Nummer 9

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *